Přihlášení
Ještě nemáte vytvořený účet?
Zapomenuté heslo?
Žádný problém
Na Váš email byly zaslané instrukce ke změně hesla.
Zapomenuté heslo?
Žádný problém
Nové heslo bylo úspěšně uložené.
Již máte vytvořený účet?
Nové podmínky
Využití portálu Don Appetit
V souvislosti se změnou legislativy týkající se ochrany osobních údajů s účinností od 25.05.2018, přistoupila Up Slovensko, provozovatel portálu Don Appetit, k celkové změně smluvní dokumentace v rámci poskytovaných služeb produktu Don Appetit. Naše smluvní dokumentace nyní odpovídá nejen aktuálním potřebám zajištění bezpečnosti a ochrany osobních údajů našich zákazníků a uživatelů v rámci nařízení GDPR, ale i novým službám, které svým zákazníkům a obchodním partnerům již nabízíme nebo v brzké době nabízet začneme.
Seznamte se s těmito novými podmínkami.
Váš tým Don Appetit
Již máte vytvořený účet?
Každý kavárenský povaleč moc dobře ví...
• • •
My, kavárenští povaleči (a obzvlášť já jako jejich samozvaná královna – z čehož by asi nikdo radost neměl, vždyť bez mlíka neudělám ani krok!), jsme sice ve světě cheesecaků a našlehaných pěn jako doma, ale v restauraci se občas můžeme cítit jako ve španělské vesnici. A o to víc, když se trendy v gastronomii mění rychleji než obsluha oblíbených kaváren.
Proto se dnes podíváme na to, co momentálně v restauracích letí a jaké jsou trendy roku 2018.
Zdroj: https://www.instagram.com/blondynazlondyna/
Jako od babičky Consomé, demi-glace, amuse-bouche, cappelletti… Že vám tyto pojmy nic neříkají? Nevadí! Dnes víc než kulinářská zaklínadla, která polovina lidí nezvládne ani správně vyslovit, frčí „obyčejné“ pokrmy jako od babičky. Makronky opět střídají povidlové buchty či loupáky, po poctivých lívancích (žádné crêpes!) s domácí marmeládou se můžeme utlouct a o chlebu z karlínské Esky či od Antonína se nejen po Praze šíří chvalozpěvy a zamilované básně.
Kostce ve skluzu odzvonilo S předchozím bodem souvisí i to, že se nejen v gastronomii vracíme do dob našich babiček, kdy byla všechna jídla poctivá, plnohodnotná a vařená s láskou. Proto i v luxusnějších restauracích mnohdy namísto miniaturních porcí s našlehanou pěnou z rohu jednorožce s popraškem z hvězdného prachu narazíte klidně na klasický hovězí jazyk, domácí noky nebo sladkovodní rybu. V krásnějším kabátku.
Cesta kolem světa Časy, kdy byla jedinou zahraniční kuchyní u nás pizza či těstoviny, jsou naštěstí pryč (ale proti pizze nebo carbonarám ani půl slova!) a vybírat si můžeme z mnohem širší nabídky. Vietnamské bun bo nam bo či pho, indické butter chicken či tikka masala se už u nás zabydlely, ale v poslední době si své místo získává třeba i taková korejská nebo japonská kuchyně. Takže se připravte, že za chvíli o umami, kimči či fermentaci budete slýchat čím dál častěji!
Zdroj: https://www.instagram.com/blondynazlondyna/
Kalorie jsou kámoš Saláty, lehoučká jídla jako z článků Hubneme do plavek a na talíři jen pár soust? Ale kdepak! Trendem posledních let jsou mezi bistry poctivé, tučné, kalorické, a až by se skoro dalo říct… prasárny! Burgerárny, donutárny, hotdogárny a hranolkárny rostou ve městech jako houby po dešti, což nejen já vítám s radostí. Protože kdo říká, že nemá rád hranolky, má pusu od tatarky ještě teď!
Zdroj: https://www.instagram.com/blondynazlondyna/
Sezónnost Proč chodit k dvanácti měsíčkům, když každé období nabízí něco jiného? Toho se naštěstí drží i kuchaři, díky čemuž si vždy pochutnáme na tom, co aktuálně nabízí příroda. A nejenže dýně, jahody či chřest chutnají nejlépe v tom „svém“ období, ale také nám jsou vzácnější. A proto vítám podzim s nadšením. Protože dýňová polívka! Misky a misky dýňové polívky! (No dobře, a taky protože burčák!)
O autorce více tady:
https://www.instagram.com/blondynazlondyna/
https://www.facebook.com/Eat-run-love-Blondynazlondyna-242849909184726/
http://blondynazlondyna.cz/